Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на бебешки и детски продукти

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Как да помогнете за развитието на сетивата на бебето чрез игра

Как да помогнете за развитието на сетивата на бебето чрез игра

Брой прочитания на статията: 3537

Всекидневните дейности като игрите, смяната на пелените и храненето са идеална възможност за развитие сетивата на бебето – докосване, обоняние, слух, зрение и вкус. Можете да използвате развитието на тези сетива за ускоряване процеса на физическото и умствено развитие на детето.

Кога най – рано мога да започна стимулиране сетивата на бебето?
Отговорът е – още в самото начало. Още преди да се роди бебето се настройва спрямо вашия глас и други звуци, които ежедневно чува, усеща движенията ви и дори вкуса на храната, която ядете. До своето раждане то вече разпознава гласа и аромата ви и инстинктивно е свикнало и с двете. Бебето ще обожава да чува говоренето ви и да бъде близо до вас.
То е роден оратор, дори още да не може да говори. То обожава да вижда лица, особено познати, и много често ще се опитва да копира мимиките ви като начин да общува с вас. Опитайте да изплезите езика си пред него или да отваряте и затваряте устата си. То може да ви имитира! Дори и да изглежда, че не ви откликва можете да сте сигурни, че се радва на вниманието. Това е само началото на развитието на комуникация между вас двамата за цял живот.

Как да помогна за развитието на сетивата на моето бебе?
Задоволяването на основните нужди на бебето отнема време, но можем да стимулираме неговите сетива именно с тези всекидневни дейности – когато го храните, сменяте пелените, масажирате или го приспивате.
- Докато бебето лежи в кошарата, количката или играе върху активната гимнастика, опитайте да му дадете интересни предмети, които да гледа и докосва. Оставяйки го на различни места из къщата, му дава различен поглед над нещата.
- Старайте се да оставяте бебето, най-малко на три кратки сесии, по корем всеки ден, като започнете, когато то е вече на 2-3 месеца. Постепенно с времето може да увеличите продължителността на стоенето, докато не свикне да прекарва по час по корем. Когато стане по-активно физически, осигурете му безопасни места, където то може да се завърта, пълзи или да се покатерва върху възглавници.
- Говорете на бебето какво правите, независимо дали изкачвате стълбите, или приготвяте вечеря. Ако забележите, че то проявява интерес към нещо – говорете му за него. Ще научи много повече, ако наистина е заинтригувано.
- Докато му сменяте пелените, му описвайте какво точно правите и говорете как си представяте, че се чувства то в този момент, за да му помогнете да запомня емоциите си. Дайте му памучна кърпа, мокри кърпички или чисти пелени, за да ги усети и му разкажете за различните материи.
- Когато масажирате бебето, може да му пеете или да пуснете музика в стаята. Ако масажът е част от начините за приспиване на бебето, изберете успокояващи приспивни песни, които да го подготвят за сън. Ако, обаче, масажът е сутрин и е част от къпането му, може да подберете по-живи ритми.
- Превърнете времето за къпане във възможност да учи за усещанията при потапяне във водата и плуването, горещото и студеното, влажното и сухото. Покажете му как водата се движи спрямо различните обекти и го окуражете да изпробва това с пластмасови чаши и бутилки или гъби.
- Докато бебето се наслаждава на млякото си, го погалете леко по гърба и осъществете контакт с очите, за да подсилите емоционалната си връзка. След като започне да яде твърди храни, описвайте вкусовете и консистенцията на различните храни и го напътствайте да ги изследва със собствените си ръце и с устата си. Може да стане бъркотия, но бебето ще се забавлява и ще се учи от това.
- Окуражавайте го да изследва играчките по различен начин, като ги разклаща, подрежда или гали. Изграждайте увереността му като го поздравявате, когато успее да стигне и захване нещо или когато изглежда, че е разбрало как работи новата играчка.

Какви сензорни игри и дейности могат да ускорят развитието на бебето?
Зрение:
Въпреки че зрението на бебето е малко замъглено до пет месечна възраст, то може да разпознава детайлите на лицето ви. Наблюдаването на лицевото изражение и поведение изиграва съществена роля в развитието на социалните му умения. На възраст между два и четири месеца бебето започва да осъществява контакт с очите с вас и може дори да се усмихне,“говори“ или да прави мимики. Като откликвате на малките сигнали, вие му помагате самостоятелно да разучи усещането за себе си, както и спомагате за сближаването между вас.
Друго умение, което развива през тези ранни месеци, е как да координира главичката и да си мърда очичките. Това им помага да гледат движещи се предмети и да разбират как те взаимодействат с други предмети около тях. Можете да помогнете на това развитие като бавно местите играчка в неговото зрително поле и го окуражавате да я следва с поглед.
Докосването:
Усещането за допир на бебето е силно развито от раждането. Устичката му е силно чувствителна към материи и температури и то ще е много доволно да изучава нови предмети. На около пет месеца бебето може да започне да се протяга за разни обекти. Можете да окуражите физическото му развитие като поставите играчка в неговото полезрение, но така, че да не може да я докосва. Гледайте как се промъква, протяга или извива, за да я докосне. Като закачите дрънкалка така, че да може да я рита с крачета, ще му помогнете да научи причините и следствията. Нежното докосване и масажирането на бебето ще активира усещането му за допир и ще го успокои. Най-вероятно и вие ще го приемете за приятно и релаксиращо начинание.
Слуха:
Бебето разпознава гласа ви от раждането. То може да разбере, ако заговорите на чужд език и ще е много по-активно, ако чува жизнерадостен тон на гласа, отколкото монотонен или тъжен. Всеки път, когато му говорите, то слуша и учи за различните звуци и ритми. Когато говорите, му дайте възможност за отговор – с усмивка, гукане или смях. Когато отреагира, отговорете му обратно. Това показва на бебето, че сте заинтересовани от това, което иска да каже, и му помагате за развитието на езика и разбирането му.
Дърдоренето, игрите и смеха с бебето е също важно и за вашето добро настроение. Това отключва освобождаването на хормона окситоцин, който спомага за осъществяването на тази близка и любяща връзка между вас. Съпругът ви също произвежда този хормон, когато играе с бебето. Колкото повече окситоцин произвежда, толкова по-ангажиран се чувства като баща. Затова окуражавайте го да го държи, да си играе с него и да му говори.

Щом прецените, че игрите и забавленията са достатъчно, можете да оставите детето да си почине, като махнете всички играчки около него и го подържите, пеейки му тихо песничка. Ако усетите, че му се доспива, може да го оставите в леглото да поспи.

Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2024