Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на продукти за бременни и бебета

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Кога детето започва да помни

Кога детето започва да помни

Паметта на бебето се развива постепенно. Това е поетапен процес и няма определена възраст, на която се случва.
- От третия триместър на бременността бебето започва да разпознава гласа на майката и други звуци, които чува редовно. То ще знае и ще ви разпознава по миризмата ви още от раждането.
- Новороденото различава лицето ви от това на непознати, когато е едва на 4 дни. Също скоро ще започне да разпознава и бащата, ако той е бил пряко ангажиран и ви е помагал по време на бременността.
- Между шестия и дванадесетия месец уменията на бебето да помни се развиват още повече. То може да не запомня детайли, но вече създава емоционални връзки с хора и места. Например може да се разстрои или да стане раздразнително по време на визитацията при лекаря, където му слагат ваксините. Или ще се усмихва, когато се среща с баба си и дядо си, които винаги раздават прегрътки.
- На една или две годинки ще запомня думи и факти, но те няма да бъдат свързани със собствения му опит. Ще започне да разпознава и лицата на другите хора от семейството и ще се вълнува, когато ги вижда. Всъщност, с порастването на вашето бебе, то вероятно ще ви изненада с това колко много може да помни.
- На възраст от две годинки и повече бебето е способно да запомня факти и събития, които се случват в неговия живот. Това може да е плуването в басейна с баща му или играта в парка с мама.
Паметта на бебето е формирана на база на преживяванията преди и след раждането. Всяка случка е запечатана в мозъка му. Може да не си спомни всичко в ранна възраст, но със сигурност тези преживявания се отразяват и поставят отпечатък върху развитието на мозъка му занапред.
Начинът, по който бебето разбира света, е пряко свързан с хората , които то вижда всеки ден. Ако често вижда едни и същи хора на определени места, то ще започне да ги познава. Тази способност да си спомня хората, които познава, означава, че верятно ще започне да става по- предпазливо с хората, които не познава. Това се нарича заплаха от непознатите и обикновено се проявява на възраст между осми и девети месец.
Бебето най-вероятно ще бъде способно да копира някои действия твърде рано. В едно проучване учен държал трите си пръста вдигнати, за да види как група от бебета ще реагира. Някои от бебетата запомнили и изкопирали действията му буквално и това се случило преди дори да са казали своите първи думи.
С порастването бебето ще започне да свързва преживяванията си от миналото с това, което прави в момента. Тогава ще започне да разбира същността на използването на тези преживявания, за да формира у себе си представа за онова, което предполага, че ще се случи в бъдеще.


Image courtesy of fantasista at FreeDigitalPhotos.net

Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2023