Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на бебешки и детски продукти

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Как да се подготвите за кърмене? Още една гледна точка

Как да се подготвите за кърмене? Още една гледна точка

Брой прочитания на статията: 2021

Докато тялото ви само се настройва за периода на кърмене има някои неща, които можете да предприемете, за да улесните процеса.
- Разговаряйте с други жени, които кърмят в момента или са го правили преди.
- Научете колкото се може повече за процеса на кърмене.
- Проверете дали има организации в подкрепа на кърменето или организирани курсове или класове за бременни, в които можете да се включите.
- Посещавайте такива класове по кърмене и подготовка за кърмене заедно с вашия партньор още преди бебето да се появи. 
Колкото повече вие и вашият партньор научавате за процеса на кърмене и ползите от него, толкова по-голям успех ще имате в това начинание.
Как тялото се подготвя за кърменето?
Тялото ви започва да се подготвя само за процеса на кърмене още от първите дни на бременността. Изтръпването на зърната и чувствителността в ранните периоди на бременността, уголемяването на гърдите са два от сигурните знаци за бременност.
Снабдяването на гърдите с кръв по време на бременността се увеличава, млечните канали и клетките произвеждащи мляко се развиват все повече с всяка следваща бременност.
Размерът на гърдите преди забрменяване и тяхното нарастване по време на бременността не определя количеството кърма, което ще преоизвеждате за своето бебе. Дори и жените с малки гърди могат да задоволяват нуждите от мляко на бебето.
Необходимо ли е да подготвите зърната си преди кърменето?
Не е нужно да се предприемат специални действия, тъй като хормоналните промени, които настъпват в гърдите по време на бременността представляват достатъчна подготовка. Не е необходимо предварително да използвате кремове за омекотяване на кожата или да изцеждате коластрата. Не търкайте зърната си, тъй като единствено можете да предизвикате болка и това да затрудни кърменето.
Вашият естествен телесен мирис играе важна роля за връзката между вас и бебчето и това помага при започване на кърменето. Ареолите освобождават мазнини, които естествено овлажняват зърната. Тези мазнини имат мирис на амниотична течност, която е позната и привлекателна за бебето , особено веднага след раждането му.
Бебчето скоро ще разбере, че гърдите ви миришат на вас, коластра и мляко. Това действа като необходимост от сближаване за прегръдка на бебето с вас. Затова избягвайте използването на ароматизирани сапуни, парфюми и лосиони за тяло, особено в областта на гърдите, в първите дни на кърменето.

Какво допълнително може да се направи, за да подпомогнете процеса?
Друг ключов момент от подготовката за кърмене е подкрепата, която вашият партньор оказва в решението да храните бебето по този начин. По-голяма е вероятността да изберете да кърмите и това да продължи по-дълго време, ако и вашият партньор е запознат с процеса. 
Създайте си изобилие от моменти на допир с бебето, когато се роди. Наблюдаващият ви лекар ще поощри това. Допирът „кожа с кожа“ помага кърменето да започне и увеличава неговата продължителност. Облегнатата поза при кърмене (биологично отглеждане) помага примитивните рефлекси на бебето да се проявят – да намери гърдата, да я засмуче и да се храни.
Дори ако сте родили с Цезарово сечение, все пак можете да държите бебето си много скоро след раждането с помощта на наблюдаващата ви сестра. Това може да се случи в родилната зала или веднага след това в болничната стая. Бебето може да шава като го сложите на гърдата, но все пак да се храни, или пък да души, ближе или отхвърли гърдата, може да спре за почивка, но да започне да се храни малко по-късно. 
Всички тези съвети ще дадат един добър старт в кърменето.


Image courtesy of Jomphong at FreeDigitalPhotos.net

Тагове: кърмене
Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2024