Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на продукти за бременни и бебета

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Как да се справим с подуване на гърдите при бременност и кърмене

Как да се справим с подуване на гърдите при бременност и кърмене

Подуването на гърдите е нормална част от лактацията след бременността, което всяка жена преживява, когато кърмата ѝ „тръгне“ 2-5 дни след раждането. Това чувство на подуване, което може да бъде съпроводено с усещане за тежест, чувствителност и затопляне, е причинено от подуването на гръдната тъкан, тъй като кръв, лимфна течност и мляко се събират в каналите преди процеса на кърменето да започне. С този нормален процес, тъканта на гърдите се обтяга и в повечето случаи се чувствате добре (рядко се появява болка или треска).
Това нормално подпухване на гърдите може да се превърне в подуване, ако бебето не се кърми достатъчно често или ако сте разделени от него и не изцеждате млякото периодично и ефективно. Когато нормалното подпухване на гърдите не се облекчи, течността се натрупва и става голямо подуване. Гърдите стават твърди, кожата изпъната и лъскава. Те стават изключително чувствителни и болезнени, може да се появи температура и болка. Подуването може да се разпространи и в областта под мишниците и в много редки случаи може да предизвика вцепененост или изтръпване на ръцете от напрежението върху нервите в тази област. Поради това, че гърдите са пълни и подути, зърната и ареолите може да станат едно цяло, изравнявайки се (нещо като водни балони), превръщайки се в трудни за захващане от бебето. 
Ако сериозното подуване не се облекчи, алвеолите(клетките, произвеждащи мляко в края на млечните канали) могат да атрофират и да намалят производството на мляко. Ако натрупването на млякото и течностите не се премахне, подуването може да достигне до ниво, в което млечните канали се подуват толкова, че започват да се запушват, правейки изтичането на млякото много по-трудно. Ако не се вземат мерки срещу подуването, то може да предизвика запушване на каналите и мастит. 
Използването на лекарства за „спиране на млякото“ не се препоръчва. Те не просто не са ефективни, но могат и да имат сериозни странични ефекти и да предизвикат повторно подуване, след като бъдат спрени. 

Съвети за превенция и справяне с подуването:
- Кърмете често. Старайте се да кърмите най-малко 10-12 пъти на денонощие – на всеки час или час и половина през деня и с не по-голяма пауза от 3 часа през нощта.
- Опитвайте се да кърмите най-малко 15 минути от едната страна преди да преместите бебето от другата страна. Не поставяйте ограничения във времето при кърмене от всяка гърда.
- Хубаво е когато кърмите бебето, то да бъде само с памперс, тъй като допирът с кожата на майката ще стимулира сукането.
- Разнообразявайте позите за кърмене, за да стимулирате изтичането на млякото от гърдите.
- Носете
подплънки за гърди (с дупки за циркулация на въздуха) за по 20 минути между храненията.
- Носете
помощни сутиени (избягвайте тези с банели), но не пристягайте гърдите си – това може да доведе до запушване на каналите.
- Лягайте по гръб между храненията, за да могат гърдите да изпъкват.
- Поставяйте студени компреси на гърдите си и в областта под мишниците между храненията. Студеното може да премахне подуването. Използвайте пласт памучна тъкан между компреса и кожата. Пакетите със замразени зеленчуци или памперс, който може да се навлажни и да се постави във фризера за 20 минути работят много добре, както и торбичките от аптеката. Поставяйте студени компреси за по 15-20 минути с паузи между всеки компрес и така в продължение на 1 -2 часа.
- Затоплянето непосредствено преди кърмене помага за „слизането „ на кърмата. Също така помагат взимането на топъл душ, надвесването над вана с топла вода или кисненето в нея, поставянето на топли компреси или подложки. Най- доброто съчетание е топлина с влага. И внимателните масажи помагат млякото да се стича по-лесно.
- Ако зърната и ареолите са подути, не се опитвайте да кърмите преди да сте ги омекотили. Изцедете на ръка или с помпа малко мляко, за да омекотите зърната и ареолите преди кърмене. Внимателно масажирайте гърдите преди това. Ако използвате
електрическа помпа настройте я на минимум степен и постепенно усилвайте, след като млякото е потекло. Може би няма да е възможно да я включите на максимум, но се опитайте да я увеличите до степен, в която се чувствате комфортно. Повечето помпи работят добре на по-висока степен, но ако гърдите и тъканта около зърната са прекалено чувствителни и възплаени, не засилвайте всмукването. Сложете няколко капки зехтин на зърната и ареолите си преди да използвате помпата, за да се предпазите от разраняване.
- Внимателно подберете помпата, която използвате. Повечето от малките и евтини електрически помпи могат да увредят тъканта, тъй като подутите гърди се разраняват лесно поради увеличеното количество кръв. Ако не можете да си позволите хубава помпа, която да изсмуква автоматично, опитайте да се изцеждате ръчно. И при ръчно изцеждане или масаж бъдете много , много внимателни.
- Ако гърдите ви останат пълни, на бучки или раздразнени след кърменето, можете да изпомпите за 5-10 минути, за да премахнете млякото, което излиза бързо и лесно. Не се притеснявайте, че кърменето или изпомпването ще увеличи снабдяването с мляко и ще влоши подуването. В най-ранен етап, когато млякото просто изтича, помнете, че тази пълнота на гърдите е смесица от други течности (кръв и лимфна течност), както и мляко. Премахването на млякото ще облекчи напрежението и намали подуването, ще омекоти ареолите и ще направи така, че бебето да засуче по-лесно.

Може би ще искате да опитате и компреси от зелеви листа , ако горепосочените препоръки не донесат облекчение. Това звучи много странно, но е лек, който се използва от десетилетия с особен успех. Никой не може да каже защо работи, но тъй като е евтино, безопасно и ефективно, може би ще искате да го опитате. Какво трябва да направите:
- Купете си обикновено зелено зеле.
- Измийте и изсушете листата, поставете ги в хладилника.
- Махнете твърдите части и внимателно начукайте листата, като ги запазите цели.
- Увийте внимателно гърдите и ареолите, като оставите зърната открити. Зелевите листа пасват хубаво на гърдите, а студенината ги кара да се чувстват добре.
- Покрийте целите гърди и ако е необходимо поставете и в областта под мишниците.
- Сменяйте на всеки 30 минути или по-малко, ако листата започнат да завяхват.
- Следете гърдите си и когато усетите, че млякото започва да „идва“ или че гърдите ви са „различни“, махнете листата и се опитайте да кърмите или изпомпите млякото. 
- Повтаряйте процедурата при нужда (до 3 пъти между храненията). Следете се, защото прекаленото използване на метода може да доведе до намаляване на млякото.
- Ако болката и подуването продължат, използването на някои медикаменти може да помогне, но бъдете внимателни и първо се консултирайте с лекар. 
- Чаят от сейдж (наличен в магазините за хранителни добавки) е мощна билка, която съдържа естествена форма на естроген и може да предизвика намаляване на млечното снабдяване. Пиенето на по една чаша вечер само за една или две нощи може да помогне в случай на усложнено подуване. Както и при зелевите листа, наблюдавайте промените в гърдите, тъй като прекомерното използване може да доведе до намаляване на кърмата.
- Потърсете лекаря си , ако температурата ви се повиши или ако развиете локализирана болка или симптоми на грип. Дори и да развиете гръдна инфекция,
кърменето може и трябва да продължи.

Запомнете, че подуването често спада за 24-48 часа. При усложненията, които не се третират моментално – тяхното разрешаване може да отнеме седмици и тогава рискът за развитието на гръдна инфекция е по-голям. През този неприятен период се успокоявайте от факта, че повечето майки, които изпитват това подуване, често имат необхофимото количество кърма, след като първоначалния период на неразположение е преминал. Консултантите по кърменето се притесняват много повече за майки, които не са изпитали в някаква степен подуване на гърдите по време на следродилния период, отколкото за тези, които са.
Важно е да се отбележи, че неразположението от пълните гърди , което изпитвате през първите дни след
раждането, се дължи на бушуващи хормони и не може да се повтори. По-късно също можете да изпитате някаква степен на подуване, ако бебето спи по-дълго или ако сте разделени от новроденото, но никога повече няма да имате хормоналната реакция, която сте имали веднага след разждането.

Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2023