Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на продукти за бременни и бебета

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Как да се сближите с бебето след неговото раждане

Как да се сближите с бебето след неговото раждане

Какво представлява сближаването?

Сближаването е интензивната привързаност, която вие и вашето бебе изпитвате един към друг. Това е чувството, което ви кара да имате желанието да го къпете с любов и нежност, когато знаете, че сте готови на всичко, за да го защитите. Докато се наслаждавате на това приятно чувство, хормонът допамин помага на бебето емоционално да се привърже към вас.
Тази връзка вероятно започва още докато бебето е в корема ви. Тази любов без да сте се виждали може да е възникнала още от първия път, в който сте усетили помръдването или хълцането му. Може би е започнала, когато сте следели развитието му седмица по седмица на прегледите с ехограф , докато сте масажирали или говорили на корема си, или сте избирали името му.

Ще се сближа ли с бебчето си веднага след раждането?
Някои, но не всички родители, изпитват дълбока привързаност към своите бебета веднага след раждането. Хормонът окситоцин, който се отделя през бременността и в по-големи дози при самото раждане, ви дава това силно чувство на еуфория и любов, след като родите. Може да изпитате непреодолим подтик да закриляте бебето от момента, в който го видите за пръв път.
За други родители чувствата на привързаност имат нужда от по-дълго време, за да се развият. Може просто да се чувствате прекалено уморени след раждането или сте имали тежко такова и това е оказало влияние върху чувствата ви.
Случва се също родилки да изпитват разочарование от пола на детето. Тези настроения са разбираеми и безкрайно нормални, но могат да окажат влияние върху първоначалната връзка с бебето.
Ако имате близнаци, сближаването с тях може да се окаже предизвикателство в началото, особено ако например едното е в неонатологично отделение за наблюдение, а другото при вас в болничната стая. Ако това се случи, лекарят ще ви окуражава да посещавате отделението възможно най- често, за да помогнете на процеса на сближаване.

Какво мога да сторя, за да подпомогна този процес?
Новородените се сближават чрез докосване и мирис. Това е една от причините лакарите да препоръчват контакта „кожа с кожа“ с новороденото, когато го сложите до гърдите си. Заради това се насърчава и кърменето веднага след раждане.
Случва се веднага след раждането да не можете да държите бебето си, ако сте родили секцио или то се нуждае от специални грижи. Опитайте да не се тревожите, защото не сте изгубили решаваща възможност за сближаване. Лекарят трябва да ви помогне да осъществите този „кожа с кожа“ допир веднага щом е възможно.
Ако бебето е недоносено не може да се осъществен такъв контакт, докато не стане достатъчно здраво. За такъв тип бебета се препоръчва тъй наречения „грижа на кенгуру“ подход (снимка 1- поставяте бебето, докато е само с памперс, върху голите си гърди и го завивате с одеало, за да постигнете ефекта на допир с кожата), който ще успокои бебето и ще помогне в неговото развитие. А това ще помогне за сближаването помежду ви.

Какво друго мога да направя, за да изградя тази връзка с бебето?
Бъдете сигурни, че привързаността ви ще се изгражда постепенно чрез всекидневната грижа за бебето, когато:
- Се грижите за него, щом то плаче;
- Държите го близо до себе си и го гушкате;
- Дарявате го с множество контакти „очи в очи“;
- Храните го;
- Говорите му;
- Усмихвате му се.
Откликвайки моментално на бебето, когато е разстроено, както и когато е щастливо, помага да се изгради стабилно доверие. Тази любов, внимание и нежност му помагат да се справи и да расте щастливо. 
Взаимодействието с бебето, когато се грижите за него е полезно не само за сближаването – детето просто разцъфва. А така мозъкът му се развива и нараства.
Масажите също помагат за сближаването. Докато го масажирате, естествено ще се впуснете в разговор с него и осъществяването на контакт с очите. Също така ще се научите да разчитате бебешкия език.
Не се налага да правите нищо специално, за да развиете привързаността си с бебето. Може просто първия път, когато го видите да се усмихва, да осъзнаете, че сте напълно и изцяло изпълнени с радост и любов към него.

Какво става, ако не се сближа с бебето веднага?
Опитайте да не се тревожите. Може да се почувствате виновни, че не изпитвате веднага невероятна привързаност към новороденото. Но сближаването е индивидуално преживяване, което се развива със собствени темпове. Може да отнеме дни, седмици, месеци, докато се развие напълно.
Бебето може да е сладко и пухкаво, но за вас то е напълно нов човек, който може би ще има нужда първо да опознаете преди да станете наистина близки. Бъдете сигурни, че когато започнете да го опознавате, да се учите как да го успокоявате и да се радвате на присъствието му, то тогава привързаността ви ще се задълбочи.

Кога трябва да се тревожа?
Можи би тогава, когато след няколко седмици все още не се чувствате по- привързани към бебето , отколкото сте се чувствали в деня на раждането. Възможно е дори да се чувствате неангажирани и негодуващи, неприятелски настроени или да го обвинявате за това, че се чувствате по този начин. Причината може да е в това, че сте прекалено изморени и имате нужда от странична помощ от близките. Ако това са причините, говорете с лекаря си възможно най-скоро.
Следродилната депресия е много повече от тъга. Тя може да забави сближаването и да затрудни бързото и чувствително откликване на нуждите на бебето. Важно е да потърсите помощ веднага след като забележите симптомите на следродилната депресия. Бъдете сигурни, обаче, че това е обичайно и подлежи на ле1чение. Вашият лекар ще ви предложи подкрепата и лечението , от което се нуждаете, за да се възстановите и изградите продължителна връзка с бебето.

Бързо ли ще се сближи бащата с бебето?
Бащата на бебето ще изпита своята привързаност ако:
- Говори на корема ви;
- Присъства на раждането (ако болницата позволява това);
- Държи бебето;
- Къпе бебето.
Смята се, че бащите също преминават през биологични и хормонални промени преди бебето да се роди и точно тези промени могат да ги подготвят за бащинството.
Виждайки усмивката на бебето за пръв път, опитите да го масажира и ранните игри помагат на бащата да развие силна привързаност към новороденото. За някои бащи, обаче, процесът на сближаване отнема малко повече време.


Image courtesy of sukanda at FreeDigitalPhotos.net

Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2023