Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на продукти за бременни и бебета

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Как влияе музиката на бебето (от новородено до 1 годинка)

Как влияе музиката на бебето (от новородено до 1 годинка)

Може ли слушането на музика да бъде от полза за моето дете?
Определено. Помислете как музиката влияе върху вас- как оптимистичните весели ритми прогонват тъгата, а нежната музика ви помага да се отпуснете и заспите. С вашето дете не е по- различно.
Детските песни имат доказано действие да успокояват децата- попитайте всеки родител, който е припявал на бебето, когато то се събуди в 2 посред нощ. Музиката понякога е част от терапията за недоносени бебета- едно изследване свързва слушането на музика с наддаването в тегло на бебето.
Музиката може да има ползи и за вас. Тя има способността да повдигне духа ви, да успокои нервната система и дори да ви накара да се раздвижите в танц.
Музиката освен това помага за сближаване с бебето. Представете си радостта, която ще споделите с бебето, като се поклащате в ритъма на красива мелодия. Или колко успокояващо би било за вас и бебето да му попеете весела детска песничка.
Може ли музиката да направи бебето по- умно?
Все още не може да се каже с категоричност, защото няма достатъчно изследвания в тази област, които да докажат подобно твърдение. Някои експерти твърдят, че свиренето на инструмент прави децата по- успешни по математика, но това заключение се основава на изследване, което се фокусира върху по- големи деца, а не бебета. В същото време обаче много изследвания доказват, че изучаването на музика в по- ранна възраст несъмнено оказва влияние върху развитието на мозъка.
Според едно изследване, което обхваща едновременно тинейджъри и петгодишни деца, слушането на приятна музика подобрява резултатите при когнитивни (познавателни) тестове и насърчава креативността.
Друго изследване показва, че 2- месечни бебета могат да запомнят кратки мелодии. А някои експерти казват, че ембриони на 35 седмици могат да разграничават и запомнят различни звуци.
Кой е най- добрият начин, по който мога да направя музиката част от живота на детето си?
Вместо телевизора, направете музиката или музикалния инструмент най- важната част в дома си. По този начин посявате семето.
Пускайте музика, когато стане време за лягане. Обвързвайте определени песни с края на деня, за да помогнете на бебето да се научи да заспива на тях. Нека звукът и ритъмът да са леки и нежни, а светлината в стаята да е притъмнена.
Но избягвайте да пускате приспивна музика и да я оставяте да върви, докато бебето заспива. Когато песните свършат, има вероятност бебето да се събуди и да се наложи да влизате в стаята и да пускате музиката отново. Вместо това пуснете няколко песни, след което спрете музиката преди бебето да е заспало.
- Пейте на бебето- не се притеснявайте как звучите- детето няма да ви критикува, а ще харесва усещането за положено усилие и внимание спрямо него. Освен това не е нужно наборът от песни да се ограничава до детски песнички. Пейте песни и по време на игра. Дори обикновената игра на криеница може да се превърне в музикален театър, когато припявате думите на висок глас. Правете забавни физиономии и мимики, за да ангажирате вниманието на детето.
- Позволете на бебето да напява собствени музикални звуци. Детето може да се забавлява и като удря барабанче, като натиска клавишите на пианото или „свири“ на ксилофон. Но не вземайте нещата прекалено сериозно на тази възраст. Повечето деца не са готови да започнат да ходят на уроци по свирене на различни инструменти, поне докато не навършат 5-7 годинки.
Има ли тип музика, който е най- подходящ за детето?
Нека личните ви предпочитания да бъдат водещи. Ако вие харесвате класическа музика и бебето реагира добре на нея, то пускайте му такава. Припявайте мелодия от любимите си шоу програми. Всичко би свършило работа, макар че е добре да се има предвид, че бавните песни са подходящи за преди лягане, а бързите са идеални по време на игра.
Можете да изключите рок, гръндж, рап музика. Едно изследване показва, че малките деца предпочитат приятна хармонична музика в сравнение с по- хард ритмите. Когато става въпрос за подходяща мелодия за децата, по- скоро мислете за нещо разведряващо, леко и простичко.
Като заключение
Разумно би било да възпитавате у детето си чувство на любов към музиката, като не се стремите да създавате следващия Моцарт. Слушането на музика трябва да е с цел забавление и запознаване на детето с различни звуци и ритми.
Ориентирайте се по реакциите на бебето. Изглежда ли, че това, което сте му пуснали като музика, му харесва? Става ли по- подвижно, когато пуснете определена мелодия?
Ориентирайте се, наблюдавайте и следвайте предпочитанията му и ще отгледате един прекрасен ценител на музиката.

Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2023