Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на продукти за бременни и бебета

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Как да помогнем на детето да създава приятелства

Как да помогнем на детето да създава приятелства

Много родители наблюдават, че детето им изглежда малко самотно. Играе си само, рисува, разглежда книжките, но сякаш е срамежливо и някак се чувства неловко сред други деца. Макар че е нормално всяко дете да изпитва първоначално неудобсто на публично място или когато има непознати около него, то в някакъв момент е нормално това да отмине. Има начини родителите да помогнат при сближаването на детето с негови връстници и създаването на приятелства с други деца. Играта с приятелите е важно средство за децата да се научат на социални контакти в обществото и средата, в която живеят, особено що се отнася до споделяне и размяна на роли в различни ситуации. Освен всичко друго, това е и забавно.
Ключът е към предприемането на малки стъпки, които насърчават позитивен социален контакт, като се стремите да не прилагате твърде голям натиск спрямо детето в тази посока. Целта е да дадете възможност за ползотворни социални преживявания, които ще накарат детето да иска повече от тях, а не да се чувства притиснато да прави нещо, което смята за трудно.
Детето ви може да е срамежливо или бдително, но това не е нещо лошо. Вместо да се опитвате да променяте детето, може да се опитате да го подтикнете да се докосне и да открие радостта от контактите с връстници.
Ако детето спомене името на друго дете от детската градина, то може да попитате дали има желание да се види с това дете. Ако отговорът на детето ви е да, то може да се обадите на родителите на другото дете и да организирате среща между тях. Първоначално помощта за създаване на социални контакти може да започне с уговарянето на срещи от страна на родителите с деца, към които вашето дете изразява предпочитание. Не можете просто да излезете с други деца и да очаквате вашето задължително да изгради приятелски отношения с тях. Необходимо е по- скоро да следите знаците и предпочитанията, които издава детето ви.

Срещите с цел игра дават възможност на по- срамежливи деца да започнат по- активен социален живот. Ето няколко съвета как да подпомогнете ползотворни контакти и добре прекарано време на детето, като главна цел е да създадете основа за положителни емоции, така че то да иска да играе отново:
Старайте се срещите за игра да са малки. Започнете с покана само на едно или две деца вкъщи, за предпочитане е да са деца, които вашето вече познава. Би трябвало те да са на сходна възраст с вашето дете или малко по- големи, тъй като те поемат инициатива за различни игри в по- голяма степен.
Старайте се срещите за игра да са кратки. Между час и два е достатъчно време за дете на крехка възраст; не бихте искали да ги претоварвате.
Планирайте напред във времето. Насочете времето за игра към забалвения и дейности, които детето ви обича и в които е добро. Това ще го накара да се чувства комфортно и доволно от себе си.
Бъдете въвлечени. Не оставяйте просто децата да си играят сами и да очаквате най- доброто да се случи. Вашите насоки могат да облекчат отношенията между децата, особено ако са приятели от твърде скоро.
Бъдете наоколо в случай, че се скарат и спрат да играят заедно или ако искат да сменят играта си. Насърчавайте дейности като рисуване, игри на криеница. В същото време бъдете изключително внимателни и се старайте да не доминирате или да клоните в защита на вашето дете. Идеята е да помогнете за разчупване на леда без да взимате превес.
Създайте график, след това преминете към изпълнението му. За да насърчавате опознаването, се опитайте да организирате регулярни срещи за игри с едни и същи деца на седмична база. Ако нещата вървят добре, можете да започнете да провеждате срещите в парка или на детската площадка, или в дома на друго дете. Ако виждате, че детето става все по- самостоятелно в игрите с другите, опитайте се да го оставите в дома на друго дете без да присъствате там, първоначално за по- кратко, после за по- продължителен период.
Самите вие бъдете другар за игра. Не забравяйте регулярно вие самите като родители да отделяте време за игра с детето. Това дава възможност за насърчаване на взаимодействието, докато в същото време опознавате стила на игра на вашето дете. Така ще получите усещане за трудностите, които изпитва детето и това, което му е лесно да прави. Например, ако реденето на пъзели и игри, които изискват много концентрация, водят почти до разочарование на детето, то е добре да оставите подобен тип игра извън списъка ви с игри.
Обмислете възможността да вземете животно у дома. Някои малки деца просто не са готови да играят с връстници. Играта с животни изисква социално взаимодействие и в същото време не носи заплаха.
Вижте как се справят другите. Гледането на филми и четенето на книги в насока деца и тяхното сближаване е друг начин да подпомогнете насърчаването на социализиране и ползите от него.
Събирайте се някога с приятели. Тъй като малките деца обръщат внимание на това как се държат възрастните и често имитират тяхното поведение, създайте впечатления у детето в сферата на социалните контакти чрез личен пример, като би било още по- добре, ако вашите приятели също имат деца и всички заедно се събирате и общувате.
Опитайте се да не очаквате твърде много. След 3- годишна възраст децата стават по- отдадени и осъзнати в играта с връстници. Но преди тази възраст те предимно се имитират един друг, отколкото да играят заедно.
Ако детето се чувства некомфортно в среда с други деца, то вероятно се дължи на някаква степен на несигурност, предизвикана от непознати деца и натискът от страна на мама или тате да остане в тази среда може да подхрани това усещане за несигурност.
Родителите никогато не трябва да насилват по- малки деца да играят заедно, трябва да им бъде дадена възможност за избор. Има една фина линия, при която трябва да се стремите да не налагатe и да не насилвате приятелството, а просто да се опитате да поставите условия за него.
Консултирайте се със специалист, ако смятате, че е нужно. В повечето случаи срамът или затруднението при създаване на приятелства в ранно детство е нещо нормално. Но има няколко индикации, че може би нещо друго се случва. Ако на 3- годишна възраст детето рядко осъществява контакт с очите, ако е необичайно резервирано или дръпнато, не иска да играе с други деца или се ужасява от ходенето на градина или излизането на детска площадка, може да се свържете с лекар за консултация.

Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2023