Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на бебешки и детски продукти

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Как бременността засяга обонянието на дамите

Как бременността засяга обонянието на дамите

Брой прочитания на статията: 7765

Изведнъж изпитвате необходимост да избягате от аромата на любимата ви храна или изгаряте от желание да подушите този парфюм в магазина? Приветствайте новия си супер усет спрямо миризмите, предизвикан от бременността.

Не е необичайно обонянието ви да се промени по време на бременността и даже е доста често срещано то да стане по- остро. Храна, напитка, тоалетни принадлежности и дори заобикалящите ви хора могат да се превърнат повече или по- малко в приятни... или неприятни. Всъщност това засилено обоняние може да бъде ранен знак за настъпила бременност.

Защо се променя усетът към миризмите?

Има различни теории, но всички се въртят около различните процеси, които протичат у вас, докато бебето расте в корема.

Обемът на плазмата (циркулирането на кръвта) в тялото се увеличава с до 50 % по време на бременност, така че всичко, което се движи чрез кръвта до мозъка, достига по- бързо и в по- големи количества. Това увеличава нивото на отклик в тялото, поради което някои експерти смятат, че това е причината да се реагира по- остро на миризми. Центровете на обоняние – рецепторите, които долавят миризма- също са засегнати от тази засилена циркулация.

Същевременно някои хора смятат, че това е защитна реакция на механизма, която кара бременните дами да спрат да дишат при вредни миризми (вземете за пример усещането на бременна жена, докато диша зимата, когато много хора се отопляват с твърдо гориво).

Реагирате различно при миризмата на вашия партньор? Спокойно- не полудаявате. Бременността е такова емоционално и осеяно с хормони време, така че ако той внезапно започне да ви мирише доста по- хубаво, това може да е породено от задействаните първични инстинкти, свързани с идеята, че той е човекът, който ще защитава вас и вашето дете. Или ако не сте твърде запленени от миризмата- това вероятно е различен тип защитен механизъм, който инстинктивно ви кара да  чувствате, че трябва да поемете нещата в свои ръце.

Вариантите на променено обоняние са много, но основното, което трябва да се запомни е, че това силно обоняние ще отмине веднъж, след като бебето се появи, а дори и преди това.

Как можете да се справите?

Придържайте се към неутрални тоалетни принадлежности, ако не успявата да преодолеете миризмата на тези, които по принцип използвате, и очевидно избягвайте максимално онова, което ви създава дискомфорт при вдишване.

Ако има миризма от етерично масло, която е безопасна за бременни и същевременно ви допада, 1-2 капки на кърпичка или дрехата ви могат да помогнат, когато сте навън- можете да помирисвате винаги, когато афтършейвът на чакащия автобуса заедно с вас мъж ви дойде в повече. Това обикновено прекратява сигнала към мозъка и обърква сетивата ви така, че да ви помогне да се справите с миризмата.

5 начина, които да ви помогнат да се справите с миризмите

-Превърнете хладилника в обезопасена от миризми зона. Поставете купичка със сода бикарбонат вътре, за да неутрализира тежките миризми, запечатвайте силно- миризливите храни в кутии.

-Носете със себе си „спасител от миризми“ за спешни случаи. Ако тежки миризми ви карат да ви се гади, открийте миризма, която понасяте добре, и я носете със себе си на леснодостъпно място, така че да можете бързо да я извадите, ако усетите непоносим мириз. Ароматизиран био балсам за устни в джоба би свършил работа, например с ментов аромат.

-Експериментирайте, за да откриете кои миризми ви се струват приятни на този етап- може да са различни от тези, които сте предпочитали преди бременността. Повечето бъдещи майки намират миризмата на джинджифила, ментата и лимона за успокояващи. Заобиколете се с тези аромати, ако и на вас ви действат така.

-Преминете към натурални продукти. Наскоро установената от вас нетърпимост към синтетични или изкуствени миризми може да допринесе за преминаването ви към алтернативи без мириз. Модерните микрофибърни кърпи за почистване може да означават край на използването на химически почистващи течности, което е добре за здравето и на бебето.

-Планирайте си ден, в който да се насладите на този феномен- засиленото обоняние- докато все още ви съпътства. Посетете градина с рози или поляна с билки, може също да отскочите до пекарна или сладкарница, пълна с шоколадови изкушения, за да се насладите на миризмата, ако това ви доставя удоволствие!


Image courtesy of Serge Bertasius Photography at FreeDigitalPhotos.net

Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2024