Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на продукти за бременни и бебета

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Упражнения за бременни- разтягане

Упражнения за бременни- разтягане

Ползите от разтегателни упражнения по време на бременност
Разтягането ви прави по- гъвкави, предпазва мускулите от спазми и помага да се чувствате по- релаксирани. Използвайте посочените упражнения след физическо натоварване като средство да се отпуснете или просто когато имате нужда от почивка. Уверете се, че по време на разтягане дишате дълбоко и равномерно.


Техники за безопаност

- Нека движенията да са бавни и нежни- ставите са по- отпуснати по време на бременност и не бива да ги претоварвате.

- Задържайте всяко разтягане за около 10 до 30 секунди. Мускулите имат нужда от време, за да се отпуснат.

- Не пресилвайте разтягането.

- Спрете с разтягането, ако почувствате болка или не разположение.

- Използвайте дъха си, като издишате при разтягане и вдишате при връщане в начално позиция.

- Когато задържате в разтегната поза, продължавайте да дишате бавно и дълбоко. С всяко издишане нежно засилвайте разтягането.

- След първото тримесечие избягвайте да правите разтегателни упражнения, докато лежите по гръб. Тази позиция може да ограничи притока на кръв към матката, което ще понижи кръвното налягане.


Кръгове с раменете
Докато сте седнали или стоите прави, завъртете раменете назад и надолу в големи кръгове. Това отваря гръдния кош и улеснява дишането.


Разтягане на гръдния кош
Застанете в центъра под касата на вратата и поставете дланите на двете ръце на нивото на раменете от двете страни на касата, нека лактите са сгънати. Пристъпете с единия крак леко напред, така че да усетите леко разтягане в мускулите на гръдния кош (внимавайте да не разтягате прекалено много). Задръжте в тази позиция около 30 секунти. Сега върнете крака в изходна позиция и пристъпете с другия крак леко напред, за да повторите упражнението.


Извивки
Прилепете гръб към стената с разкрачени крака на ширината на раменете, леко отдалечени от стената, така че да ви е удобно, нека колената са леко присвити. Вдишайте. Когато издишвате, притеглете корема нагоре и едновременно плъзгайте брадичката към гръдния кош. Извийте тялото плавно напред и надолу до степен, в която се чувствате комфортно. Старайте се тежестта на тялото да е разпределена върху двата крака.
Когато сте се извили максимално според възможностите си, вдишайте и когато издишвате, се изправяйте леко до първоначална позиция, като усещате как всеки прешлен на гръбнака прилепва последователно към стената. Когато се връщате обратно в изправена позиция, главата трябва до последно да бъде извита и чак най- накрая да я изправите, след като цялото тяло вече е право. Повторете упражението.
Забележка: с напредване на бременността, можете да измените позата, като седнете на ръба на стол с широко разтворени крака, така че да има място за коремчето. Вдишайте, издишайте като придърпвате брадичката към гръдния кош и постепенно извивате тялото напред и надолу. Ръцете може да бъдат отпуснати между краката. Вдишайте. С издишва
не започнете да се изправяте.


Въртеливи движения за кръста
Застанете с леко разтворени крака на ширината на раменете, за да усетите опора, коленете трябва да са леко присвити. Опънете двете ръце в лявата посока на височината на раменете и обърнете глава към дясното рамо. Задръжте в това положение и дишайте и издишайте няколко пъти.
С бавно движение разменете посоките- протегнете двете ръце в дясна посока и плавно обърнете глава към лявото рамо, задръжте за няколко вдишвания. Повторете.


Пристискане към стената и разтягане на пр
асците
Застанете с лице към стената с обтегнати напред ръце на височината на раменете. Докоснете стената и се наведете напред, сгъвайте лактите при вдишане. Постарайте се целите стъпала да са стъпили на пода, за да разтегнете прасците (не правете упражнението с чорапи или хлъзгави пантофи, необходимо е стъпалата ви да останат стабилни и неподвижни).
Издишайте, свийте корема и бавно се отдалечавайте от стената, изпъвайки лактите. Повторете 8-10 пъти.


Русалка
Седнете на пода и сгънете краката в дясната посока, а тялото нека е леко наклонено наляво, дръжте стъпалата близо до седалището. Можете с дясната ръка да придържате единия глезен за опора или да поставите ръката на земята. Нека другата ръка се изпъне нагоре над главата. Вдишайте, издишайте и с леки пружиниращи движения се накланяйте настрани в посоката, в която са ходилата ви.
Вдишайте и задръжте в поза на максимално разтягане. Издишайте и бавно се връщайте към изходна позиция. Повторете упражнението като сгънете краката в другата посока. Ще почувствате разпъването в областта на кръста, ханша и долната част на гърба.
Повторете упражнението и в двете посоки.


Упражнение за ханша
Легнете на лявата си страна с възглавница или навита хавлия под главата. Леко сгънете левия крак за стабилност. Свийте десния крак като движите стъпалото към дупето и хванете с дясна ръка глезена. Леко притискайте ходилото към дупето. Задръжте за около 30 секунди. Освободете глезена и повторете упражнението, като се обърнете на дясната си страна.


Image courtesy of kdshutterman at FreeDigitalPhotos.net

Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2023