Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на продукти за бременни и бебета

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Как се движи бебето в корема

Как се движи бебето в корема

Кога би трябвало да започна да усещам движенията на бебето в корема?
Вероятно няма да усещате как бебето рита до около 16- 22 седмица, въпреки че то е започнало да мърда още от 7 или 8 седмица и можете още в този период да наблюдавате акробатичните му движения с ултразвук.
Майките с опит могат да забележат първите едва доловими приритвания по- рано от майките, които за пръв път са бременни. (Майките, които вече са имали друга бременност, могат много по- лесно да разграничат ританията на бебето от други смущения в корема, например газове). По- слабите жени са склонни да усещат движения по- рано и по- често, отколкото жените с по- голямо тегло.


Какво е усещането?

Жените описват усещането като все едно се пукат пуканки или пък като пърхане на златна рибка, която плува, или полет на пеперуди. Може би ще възприемете тези първи леки почуквания или трептения в корема като предизвикани от газове или като болка, дължаща се на глад, но след като започнете да ги усещате реводно, ще забележите и разликата. По- вероятно е да усетите тези ранни движения, докато сте седнали или легнали.


Колко често трябва да усещам движенията?
Първоначално ританията, които забелязвате, ще бъдат доста малко и много на рядко. Всъщност може да усещате няколко движения за един ден, а на следващия ден нито едно. Въпреки че бебето мърда и рита непрекъснато, много от неговите движения все още не са толкова силни, та да бъдат усетени. По- късно по време на втория триместър тези ритници ще станат по- силни и ще са по- постоянни.
Ако сте любопитни да сравните своите усещания с усещанията на други бременни жени, не се притеснявайте, ако се окаже, че вашият опит се различава от техния. Всяко бебе си има своя индивидуална активност. Стига да няма намаляване на традиционната за бебето активност, която вече познавате, това е знак, че то вероятно се чувства много добре.


Ще рита ли бебето по- малко към края на бременността?
Не. Въпреки че голямото вече бебе ще заема все повече място в корема ви, то няма да стане по- малко активно. Може дори да усещате неговите движения още повече, тъй като то става по- силно и има все по- малко пространство.


Необходимо ли е да проследявам ританията и тяхната честота?
Веднъж като започнете да усещате редовно ританията, обръщайте им внимание и уведомете своя лекар, ако забележите намаляване на активността на бебето. Намаляването на движенията може да е сигнал за нещо.
Веднъж като влезете в третия триместър, някои лекари казват, че е добре да прекарвате определено време в отброяване на ританията на бебето. Има различни начини, по които можете да правите това.
Ето един пример: изберете период от деня, в който сте забелязали, че бебето е много активно (добре е да броите по едно и също време всеки ден). Седнете спокойно или легнете настрана, така че да не се налага да се прекъсвате. Отмерете колко дълго отнемат 10 отделни движения- ритания, леки удари или движения на тялото. Обикновено е добре това да се случи в рамките на период до два часа, разбира се и по- малко.


Image courtesy of phaendin at FreeDigitalPhotos.net

Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2023