Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на бебешки и детски продукти

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Бебетата чуват и виждат в утробата и други изненадващи факти

Бебетата чуват и виждат в утробата и други изненадващи факти

Брой прочитания на статията: 21217

В първия момент настъпи благоговение и невероятно щастие от факта за настъпилата бременност. В следващия момент настъпи паниката от въпроса- „Ами сега?“.

За да се справят със страха от предстоящия факт, че стават родители, много хора започват да четат, четат, четат и четат...

Сред потока от информация, почерпана от книги, статии, научни иследвания, изпъкват особено някои интересни факти. Нека да проследим невероятното първо пътуване на човека, наречено бременност и факти от различни изследвания, които го проследяват.


Оплождането представлява шанс 1-на-100-милиона

Мъжете отделят около 100 милиона сперматозоида при една еакулация, макар че семенната течност на някои особено плодовити мъже може да достигне няколко стотици милиони сперматозоиди. Но само няколко стотин от тях достигат до женската яйцеклетка. А специални рецептори на повърхността на яйцеклетката дават възможност само един да навлезе с нея.


Бебетата са около 15 дни по- малки, отколкото трае периодът на бременността

От 1836 година насам докторите определят първия ден на последния менструален цикъл като първи ден от бременността, а не периодът, в който сперматозоидът опложда яйцеклетката.

Реалната ситуация: Овулацията настъпва средно около две седмици след първия ден на цикъла, а самото оплождане се случва в рамките на 24 часа от момента на настъпила овулация. Това означава, че ако са ви изчислили, че сте бременна в осма седмица, то бебето реално е с около 15 дни по- малко от официално посочените лекарски изчисления.

Това е така, защото лекарите все още използват гестационна възраст, а не овулационна възраст при изчисление, тъй като е много по- трудно да се засече точният момент на овлуация, а да не говорим за засичане момента на оплождане. Докато цикълът няма как да се пропусне- той лесно се отчита и не може да се сгреши.


Повечето жени не са бременни 9 месеца

Деветмесечен период е много грубо изчисление, но употребата му обикновено като понятие, описващо времетраенето на бременността, може да доведе до грешни представи.

Първо това не е категорична продължителност на бременност; продължителността на една безпроблемна бременност може да вариара с около пет седмици от посочената дата за раждане в 40-та седмица. Всъщност само 4% от жените раждат точно на 40-та седмица от бременността, а останалите преди или малко след това.

Самата реална бременност- изчислена от овулацията, а не от първия ден на последния последния цикъл, както се прави обикновено, всъщност продължава около осем месеца и 24 дни, а не 9 месеца.


Бебетата се реят свободно в утробата през първата седмица от зачеването си

Отнема няколко дни на първата миниатюрна топчица от делящи се клетки- оплодената яйцеклетка- да се придвижи от Фалопиевата тръба, където е била оплодена, до матката и още няколко дни, за да се имплантира към матката.

Ембрионът се имплантира към меката стена на матката, от където изсмуква хранителни вещества и продължава нататък развиетието си през следващите месеци. Но преди този момент бебетата са просто реещи се из утробата.


Сърцето на бебето започва да изпомпва кръв в шеста седмица

До осмата седмица сърцето на бебето обикновено бие със 160 удара в минута. Изпомпването също се чува с помощта на ултразвук.


Бебетата могат да чуват вътре (и навън) от утробата, а утробата е доста шумна

По- голяма част от ушните структури, които долавят звук, се формират до 16-та седмица. От там насетне сърцебиенето, храненето, дишането, вървенето, говоренето бълбукането от храносмилането на мама могат лесно да бъдат чувани от развиващото се бебе.

Това може в известна степен да обясни защо бебетата намират шума или точно определени шумове за толкова успокояващи. Има освен това някои доказателства, че бебето може да разпознава и реагира на гласа на мама, още докато е в утробата.


Силните шумове могат да нарушат слуха на ембриона

Шумовете, на които се излага мама, са шумове, на които е изложено и бебето, но с тази разлика, че бебето не може да сложи тапи в ушите си, за да ги заглуши. За това се препоръчва бъдещите майки да избягват шумни места, надвишаващи 115 децибела (приблизително това е шум, който е характерен за концерт, сирени от линейка, голямо спортно събитие, двигатели на излитащ самолет) и всякакъв друг шум, който е по- силен от този.

Постоянен силен шум (например от тежки големи машини) също може да увреди слуха, докато бебето е в утробата.


Бебетата могат да отварят очите си, докато са в утробата и да виждат светлина отвън

Въпреки че бебетата могат да „виждат“ светлини още от 16 седмица, техните зрителни сензори не са формирани изцяло до около 20 седмица. Очите започват да се отварят за първи път между 26 и 28 седмица.

Виждането е по- скоро замъглено, но те могат да виждат- и реагират с трептящи движения на това- предимно източници на силна светлина като слънцето или други силни светлини, насочени към корема.


Жената може лесно да бъде отвратена или изплашена от различни неща по време на бременност

Сутрешното гадене например не е забавно, но популярно научно обяснение на всички тези вълни на отвращение, гадене, повръщане е, че това помага на жената да защити плода през първото тримесечие.

Този модел „болест- заплаха“ изглежда така:  всичко, което изглежда, мирише или се усеща неприятно е по- вероятно да отврати бременната жена, като по този начин се защитава развиващото се бебе от опасни и потенциално вредни неща, докато имунната система на жената е отчасти отслабена.

Още по- интересно откритие е направено в изследване през 2007 година, като се изследва дали бременни жени са склонни инстинктивно да избягват непознати, странни хора или такива, които не пасват на разбирането им за нормални хора в обществото. Намерени са някои доказателства сред група от 206 жени, че те възприемат по- негативно горепосочените хора по време на първия си триместър- това вероятно отново е защитен механизъм.


Бебетата плуват и пият собствената си урина за около 25 седмици

Бебетата започват да пишкат в амниотичната торбичка около осма седмица, макар че самото производство на урина започва да се улавя чак между 13 и 16 седмица (когато развитието на бъбреците е по- завършено).

Те започват да пият тази смесица от урина и амниотична течност около 10 или 11 седмица или когато тънкият клетъчен слой (мембрана), блокиращ устата, се разкъса, позволявайки на бебето да преглъща. До 20 седмица по- голямата част от амниотичната течност е урина.

Наздраве, мъници...


Бебетата могат да усещат в утробата вкуса и миризмата на храната, която мама яде

Вкусови молекули от храната, която мама яде, попадат от нейната кръв през плацентата към амниотичната течност на бебето.

И тъй като вкусовите сензори започват да се развиват около 11 седмица (точно когато устата започне да се отваря), бебето може да усеща вкуса на всичко, което мама яде от този момент нататък, въпреки че вкусовите усещания са много по- силни около 28 и 29 седмица, когато вкусовите рецептори са изцяло оформени и функциониращи.

Бебетата също така вдишват амниотична течност, при което се смята, че могат да усещат и миризмата на храната.


Хранителният режим на мама определя хранителните предпочитания на бебето в бъдеще

Тъй като вкусовите молекули се движат толкова лесно, много изследвания са доказали, че хранителните предпочитания и нежеланието към някои храни започват да се формират още от утробата по този начин: ако мама избягва или не консумира определени храни, то е много вероятно бебето да отхвърля тези храни след раждането си и обратно- когато мама яде повече  храни с определен вкус, то и детето е много вероятно да ги предпочита след раждането.


Повечето бебета задържат акото си до раждането

Тъй нареченият мекониум- първото ако на бебето- се състои от коса, жлъчка, протеини, бели кръвни телца и други неща, които се съдържат в амниотичната течност- тъй като бебето пие от нея в продължение на 20 до 25 седмици.

Мекониумът започва да се образува веднага щом бебето започне да си отваря устата и да поглъща амниотична течност, около 11 седмица, но самото производство на мекониум може да се долови чак в 19 или 20 седмица с растежа на плода.

Бебето обикновено се изхожда за първи път след раждането си, като мекониумът би трябвало да бъде зелено- черна, катранена на цвят консистенция без мириз. Само около 13 % от бебетата се изхождат докато са в утробата, но това може да е опасно, тъй като по- голямо количество може да блокира дихателните пътища преди раждане и да намали притока на кислород.


Количеството кръв у жената може да се увеличи с до 30%-50% по време на бременност

Това е причината за подуване на ходилата и странни болки, идващи видимо от никъде у много бременни жени. За да се направи достатъчно място за това количество нова течност- която помага на бебето непрекъснато да се храни и развива- хормон, наречен релаксин, омекотява и разширява кръвоносните съдове у мама.

Тези омекотени кръвоносни съдове могат да са и причина за получаване на хемороиди и разширени вени.


Негативни събития, преживени от мама, могат да засегнат и развиващото се бебе

Периоди на травматични емоционални състояния, преживявани от бременна жена, имат изненадващ ефект и върху бебето. Деца, родени при родители, които по някакъв начин изпитват емоционално негативни състояния, например, е по- вероятно след това да развиват същите състояние в своя живот- дори и да не са подлагани на по- травматични събития от свои връстници.


Колкото повече подкрепа има мама, толкова по- здраво би било бебето

Връзката между подкрепата на жената от близките по време на бременност и бебе, родено с по- високо тегло, не е особено добре разбрана, но все пак бъдещи майки, които могат да разчитат на повече близки хора, от които да получават разбиране и подкрепа, са по- малко стресирани, същевременно спят по- добре, хранят се по- добре и взимат решения по време на бременността, които да допринесат за едно добро тегло и развитие на бебето. Наличието на по- малко количество от хормона на стреса- кортизол- може също да повлия положително на бебето.


Image courtesy of hywards at FreeDigitalPhotos.net

Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2024