Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на бебешки и детски продукти

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Изграждане на привързаност: защо има огромно значeние за бебето

Изграждане на привързаност: защо има огромно значeние за бебето

Брой прочитания на статията: 3016

Защо привързването е важно
От момента на своята поява бебетата са готови да ни учат и показват от какво имат нужда. И докато се учите да разпознавате и да давате онова, от което се нуждаят, вие всъщност давате на децата информация за света около тях. Въпреки че този двустранен процес не се случва просто веднъж- мислете за него повече като за дълго пътуване, отколкото като за достигане до дестинация- това е едно от най- важните, дори най- важното пътуване, което можете да предприемете със своето дете.
Според все по- голям брой научни доказателства децата с отговорни, отдадени и грижовни родители по време на първата година след тяхното раждане развиват по- силна способност да се справят със стреса, да създават благоприятни взаимоотношения, да се справят по- добре в училище и да се радват на своята висока самооценка. И в крайна сметка имат възможност да се възползват от един балансиран и удовлетворителен живот.
Това означава ли, че осиносвено дете или дете, родено при разделени родители, изпитва неблагорпиятни последици от това в самото начало? Не. Това означава ли, че работещи или разведени родители не могат да дадат нужното внимание на своите деца, за да израстнат те в подходящи условия? Абсолютно не.
Независимо дали отглеждате дете сами, дали то е доведено за вас дете, дали е осиновено, дали сте безработни, вие можете да формирате здравословна привързаност с него- всичко зависи от вас.


Няма ли да разглезя детето
Искате ли детето да бъде щастливо? Разбира се. Но понякога е трудно да поставите границата. Прекаленото гушкане няма ли да направи детето неуверено и несамостоятелно? В много общности се счита, че детето трябва да бъде оставено да плаче, за да не бъде разглезено. Но все по- голям брой изследвания хвърлят нова светлина по този въпрос. Експертите по- скоро съветват да обърнете внимание на детето в такива случаи.


Теория на привързаността
За да разберете смисъла на нещата, е добре първо да имате представа за теорията на привързаността. Всички деца естествено се привързват към този, който ги гледа, дори към възрастни, които не полагат толкова много грижи. Но това е нормално за процеса на привързване. (Когато се говори за привързване, се има предвид отношението на детето спрямо вас, а не става въпрос за вашите чувства към детето).
Бебета със здрава, защитена връзка разбират, че родителят или този, който се грижи за тях, е източник на спокойствие и важна основа, от която да опознават света и да играят. Тези деца изпитват липса, когато онзи, който се грижи за тях, го няма и се чувстват спокойни, когато се върне. Със силна емоционална основа на доверие, те растат и се превръщат в уверени, способни и грижовни възрастни хора.

 

Какво се случва, ако бебето не се свърже с вас
Около 35% от бебетата създават непълноценна, незащитена връзка. В тяхното младо съзнание не е съвсем ясно и сигурно, че родителите ще проявят нужното внимание. Често те дават най- доброто, за да поддържат връзката, опитвайки се някога да привлекат вниманието на този, който се грижи за тях, а понякога тотално се отказват от тези опити.
Като последица тези деца могат да станат прекалено зависими (ужасени, когато този, който се грижи за тях, го няма) или независими, но по неподходящ начин. Някои се страхуват или са абсолютно хаотични в присъствието на своите родители. Тези деца могат да бъдат податливи към състояния като безпокойство, гняв и депресия. Те могат да имат проблеми и в социалната сфера- разиграват родителите си и хората около себе си, държат се непокорно- както и липса на мотивация в училище.

Можете да направите разликата
Повечето учени вярват, че това, което създава разлика между здравословната и нездравословната привързаност, е откликът на родителите спрямо децата. Игнорирането или отхвърлянето на нуждите на бебето или непоследователни реакции спрямо техните нужди води до изграждане на нездравословна връзка. Прекалено погълнати от себе си родители, които контролират, оскърбяват или се държат враждебно с децата, има като резултат продължителни негативни ефекти върху детето.
Но когато родители реагират нежно, успокояващо и с постоянство спрямо децата, то те изграждат здравословна силна връзка. Причината? За едно дете е важно онзи, който се грижи за него, да разбира от какво то има нужда. Когато това стане, детето се научава да се доверява.

Зависимостта води до независимост
Основна концепция на теорията за привързаността е, че зависимостта на детето в крайна сметка води до независимост. С други думи- само когато децата се научат, че могат да разчитат на своите родители да бъдат там винаги, докато непрекъснато откриват света като едно безопасно и достъпно място- тогава те развиват увереност да изучават и играят самостоятелно.
Това не е същото като да предоставяте винаги всичко на детето си, а по- скоро е нещо като да подадете знак на бебето, че го разбирате, когато то изрази нужда или необходимост от нещо.
Например, по време на разходка спирате на подходящо място, за да смените мокрите пелени на 6- месечното си бебе. То изразява недоволство чрез шумен „протест“. Вие не се отказвате, а просто спокойно започвате да сменяте пелените, като в същото време давате на бебето да разбере, че знаете за неговия дискомфорт, като му казвате: „Знам, че е неприятно. Но все пак тези мокри пелени са още по- неприятни. Ще се почувстваш много по- добре, когато ги махнем. След това ще излезем навън. Не мислиш ли, че ще бъде забавно?“. Думите няма да имат смисъл и значение за бебето, но тонът ви ще убеди детето, че вие напълно отговаряте на нуждите му, че разбирате неговия дискомофрт или болка.

Защо първата година е ключова
Този тип грижа и внимание са изключително важни през първата година, защото именно тогава мозъкът се развива най- много. По- конкретно дясната половина, която е свързана с емоциите (това развитие се забавя през втората година). Бебетата не помнят специфични моменти през тези ранни месеци, но те разчитат на емоцията, която е предизвикана у тях от различните преживявания.
Например, те ще разчитат на някой, който преди време ги е успокоявал, когато сега имат нужда да преодолеят някакъв стрес, особено ако са имали обмяна на приятни емоции с този човек в миналото. Това да отговаряте на нуждите и емоционалните моменти на детето засилва тази връзка.
Всъщност изграждането на здравословна привързаност е продължителен процес. В процеса на израстване и придобиване на увереност на децата при среща с околния свят родителите са техни учители. Дори тинейджърите имат нужда от внимание и загриженост от хората, които се интересуват за тях. Емоционалните връзки, създадени през първата година и засилени по време на детството и в юношеска възраст ще помогнат на детето да бъде щастлив и пълноценен човек. А вие ще бъдете щастлив родител.


Image courtesy of Tuomas_Lehtinen at FreeDigitalPhotos.net

Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2024