Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на бебешки и детски продукти

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Как да стимулирате сетивата на бебето: слухът

Как да стимулирате сетивата на бебето: слухът

Брой прочитания на статията: 5417

Бебето може да чува още преди да се е родило. Всъщност, слухът му е почти напълно развит до момента на раждането. Предлагаме ви 10 начина за стимулиране на слуха на бебето.
- Говорете на коремчето си. Развитието на слуха започва между 23-тата и 27-мата седмица от бременността. В началото то ще чува предимно биенето на сърцето ви, къркоренето на стомаха ви или гласа ви в ежедневието.
- Новороденото разпознава гласа ви. Бебето ще познае и обикне гласа ви от момента, в който се роди. Дори в самото начало, когато още е в утробата ви, то може да чува говоренето ви. След раждането то може да разпознава гласове, които е чувало, докато е било в утробата.
- Говорете с висока интонация. Ще се получи естествено да поставяте лицето си близо до бебето. То ще хареса много говоренето на висок глас, това да отваряте широко устата си и да правите паузи, за да му позволите да се включи и то. Всичко това подпомага детето от рано да разбира смисъла на говоренето. Скоро то ще започне да мърда устните си все едно говори, да прави пъргави движения и да гука.
- Успокояващи шумове. В утробата бебето може да чуе ритъма на сърцето ви и това е причината да харесва близостта с вас. Има и други повтарящи се шумове, които да му действат успокояващо. Много майки се доверяват на различни успокояващи шумове, които карат бебетата им да заспиват. Това може да бъде шумът на вентилатора, хладилника или климатика,успокояващият ритъм на пералнята.
- Гукайте и вие. На около 3 месеца бебето може да започне да упражнява гласовите си способности с гукане. Гукайте му и вие! Това ще го окуражи да говори повече и то ще обожава звуците , които издавате. Дори може да се опита да ги имитира.
- Четете на детето си. Бебетата никога не са твърде малки да слушат истории и най-много се наслаждават да чуват една и съща отново и отново. То ще бъде очаровано от гласа ви, дори да не разбира какво му казвате.
- Нови думички. След 4- месечна възраст бебето започва да реагира с вълнение на определени звуци и дори може да се усмихва, когато чуе гласа ви. Може да започне да наблюдава устата ви съсредоточено , когато говорите, да се опитва да ви копира и да промълвява съгласни звуци като „м“ и „б“.
- Къде е? Между шести и седми месец бебето започва да осъзнава откъде идват звуците и бързо се обръща, когато чуе нови такива. Също така може да реагира на много тихи шумове, стига да не се разсейва.
- Музикални инструменти. Веднъж пораснало достатъчно и опознало своите сетива за причините и последствията, ще му харесва да открива нови звуци като удря тенджери и тигани. Може да се забавлява, свирейки на кселофон или барабани, когато е на 10 месеца или повече. Можете да стимулирате слуха му, като му показвате различни звуци и как може да ги създаде.
- Правете звуците, които обича. С порасването на бебето ще забележите, че то развива предпочитания към определени звуци. То ще започне да разбира какво харесва и какво не. Например може да харесва инструменти, които издават звуци след поклащане от вятъра и да не харесва натрапчивите звуци като удрянето на тигани. Забележете го кои звуци харесва и издавайте тези, на които най-много се радва.

Тагове: бебето, слух
Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2024