Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на продукти за бременни и бебета

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Как да стимулирате сетивата на бебето: вкусът

Как да стимулирате сетивата на бебето: вкусът

Бебето използва устата и сетивата си, за да изследва, изучава и разбира храната и света около себе си. Можем да предложим 12 начина как да стимулирате вкусовите му рецептори.
- Усещането на вкуса започва рано. Още в деветата седмица на бременността бебето вече има вкусови рецептори. По-късно то може да има предпочитания за храна, която вече е опитвало чрез майка си преди да се роди.
- Родено с предпочитание към сладкото. Новороденото може да разпознае сладко и кисело, но предпочита първото. Това е и причината да обича толкова много кърмата.
- Изследване с уста. Детето използва устата си не просто да опитва вкуса, а и да опознава различни плътности и консистенции.
- Развитие на вкусовите рецептори. На възраст около 5 месеца вкусовите рецептори на детето се променят. Още е рано за твърда храна, но рецепторите са достатъчно развити, за да разпознава солта.
- Първо се започва с опростени храни. Когато за пръв път го захранвате, е добре да започнете със сладки зеленчуци като моркови, тиква или сладки картофи, като това може да отговори на вкусовите предпочитания на бебето към сладко.
- Не спирайте да опитвате. Понякога детето може да хареса нови храни веднага, но в други случаи е необходимо да предлагате една и съща храна няколко пъти, докато тази храна му допадне.
- Ключът е в разнообразието. Давайки му да опитва изобилие от различни храни с вариращи вкусове и различен състав, ще му помогне да се наслаждава на разнообразие от храни, когато порасне.
- Кърменето и разнообразието. Продължителността на кърменето може да повлияе върху разнообразието от храни, които то ще яде до 2-годишна възраст. Но тъй като в кърмата има по-голямо разнообразие от вещества, отколкото в адаптираните млека, това може да отвори детето към приемането на по- голямо разнообразие от храни , когато порасне.
- Оставете го да избере темпото. Оставете детето да изучава храна по свой собствен начин. Първите няколко вкусови предпочитания могат да бъдат установени например по този начин – усещат вкуса, който първо изследват с езика си, а след това изплюват храната обратно. С окуражаване и упоритост може да помогнете на бебето да свикне с различните храни и да се чувства уверено да ги опитва.
- Погрижете се за солта и сладкото. Опитвайте се да не му давате сладки и солени храни. Бъбреците им са неспособни да се справят с прекалено много сол, а сладкото може да предизвика дентални проблеми. Добра идея е да не му давате да опитва такива храни изобщо.
- Бъдете предпазливи с имитациите. Детето ще копира вас и вашите реакции към храната. Затова е добра идея да прикривате силни отвращения към храната – особено към здравословни храни, които го окуражавате да харесва.
- Ядене с ръце. На възраст между седем и осем месеца бебето ще може да държи само храната с ръце. Това е една много добра възможност за него да опита нови храни като меки плодове и зеленчуци. Позволете му да опознае храни с различни плътности, които вече са му познати, като например палачинки или пилешко.

Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2023