Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на продукти за бременни и бебета

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Добре дошъл при нас! Първите моменти на бебето

Добре дошъл при нас! Първите моменти на бебето

Уау. Дори и след девет месеца планиране, нищо не може да ви подготви напълно за факта, че е ваша отговорността за нещо толкова специално. Вълнуващо! Да. Плашещо. Да, малко. В тази публикация можете да се запознаете поне отчасти с това, което ви очаква в първите дни след появата на бебето.

Първите моменти на пробуждане

Всички бебета са уникални, така че е трудно да се предполага как би реагирало бебето при първоначалните си моменти на пробуждане. Може да прекара известно време оглеждайки се и в опити да се приспособи към новата среда, може веднага да заспи отново или да даде сигнал, че е гладно. Просто се оставете то да ви подскаже.

Първото хранене

Обикновено след раждането ще ви дадат бебето за първо хранене. Много бебета засукват веднага, но някои имат нужда от малко помощ, за да застанат в правилната позиция. Акушерката ще ви помогне в този момент. Ако решите да не кърмите детето, акушерката ще ви обясни как да стерилизирате шишета и да приготвяте адаптирано мляко.

Първото ако

След като бебето е имало близък контакт с вас и е било нахранено, то ще бъде с пелени, които трябва да се сменят на няколко часа. Отново акушерката ще ви покаже как да сменяте пелени, как да пудрите бебето и как да предотвратите протичане. Би трябвало да ви осигурят кърпички за забърсване при смяна на пелените, но за всеки случай си пригответе такива, когато отивате в болницата. Първото ако е тъмно, лепкаво, но след като бебето започне да пие мляко, цветът се променя в жълто- кафяв.

Първият сън

Раждането е изморителен процес за всеки, включително и за бебето, така че не се учудвайте, ако бебето заспи скоро след това. Ако са ви били давани някакви болкоуспокояващи, това също ще допринесе за оспиване на бебето. Дори и бебето да спи, вероятно ще ви карат да го будите на всеки три часа за хранене. Промеждутъците между храненията могат да бъдат добър повод и за вас да поспите, но с всичкия адреналин и бушуващите хормони в тялото, това вероятно няма да бъде много лесно. Опитайте все пак да отпочинете.

Първото къпане

Бебето ще бъде изплакнато набързо, за да се отмие амниотичната течност от него. Акушерите ще се опитат да не премахнат твърде много от хлъзгавата субстанция, с която е покрито тялото на бебето, тъй като тя предпазва кожата през първите няколко дни. Ще зависи от вас кога да изкъпете бебето за пръв път- можете да го направите и в болницата, но обикновено майките чакат до изписването и прибирането вкъщи. Водата трябва да е около 15 см дълбока и около 37 градуса. Използвайте термометър за вода, за да проверявате температурата.

Първото пътуване

Ако раждането премине без усложнения, престоят в болницата вероятно ще е кратък и скоро ще сте готови да пътувате към къщи. Междувременно акушерките трябва да са се уверили, че сте разбрали как да храните бебето. Ще ви е необходимо столче за кола за по- удобно пътуване, а в някои държави то е задължително по закон. Както знаете, то се прикрепя с колана за седалката или чрез ISOFIX система, където столчето просто се поставя на специалните за прикрепяне места и е директно захванато за шасито на колата без да има нужда от прихващане с колан.

Първа нощ у дома

Най- сетне първа нощ у дома с бебето. Това е едновременно вълнуващо, но и леко тревожно. Но помнете- бебето в началото ще спи много, вероятно около 15 часа на ден (нека това не ви радва, защото няма да продължи дълго). То ще започне да се буди на 2-3 часа с усещане за глад. Следете за телесната температура. Циркулацията на кръв при бебетата е все още забавена, поради което ръцете и краката може да ви се сторят хладни, но това не означава, че му е твърде студено. Постарайте се бебешкото легло да е близо до вашето, така че да храните бебето по- лесно. Завийте го с леко одеало.

Първата разходка навън

Освен топло одеало и храна, бебето не се нуждае от кой знае какво друго, особено ако излизате за около час. Като за начало изберете дестинация, която е близо до дома. Отидете някъде, където не е нужен транспорт, за да се стигне- близкият парк или кафе са добър вариант. Нормално е да се чувствате напрегнати при първото представяне на бебето пред големия свят навън, така че е по- добре ако вземете с вас таткото, близък роднина или приятел.

Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2023