Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на бебешки и детски продукти

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Как бременността повлиява на съня

Как бременността повлиява на съня

Брой прочитания на статията: 8070

Как бременността повлиява на съня

По време на първото тримесечие предизвикващият сънливост хормон прогестерон започва да бушува в тялото. Всичките излишни течности в тялото може да ви карат да притичвате до тоалетната безброй пъти през нощта и може да се окаже доста трудно да се почувствате комфортно при това. През второто тримесечие добрият нощен сън вероятно ще се възвърне, а заедно с него ще получите и приток на енергия. Наслаждавайте й се, защото по време на последното тримесечие качественият сън може да достигне до най- ниските си нива.

Открийте какъв сън е вероятно да ви съпътства в рамките на деветте месеца бременност.

1.Първото тримесечие: три основни смущения в съня

Почти всички бременни дами имат смущения в съня в определен период. И това не е изненадващо, имайки предвид, че по време на бременност гаденето, киселините и постоянната нужда да пишкате са най- нормалното нещо.

Нужда от дрямка

В ранна бременност ще се чувствате много сънливи през деня. Високите нива на прогестерона са причината за тези внезапни позиви за сън. Прогестеронът е хормон, който помага за регулиране репродуктивния цикъл у жената. Освен това ви кара да се чувствате замаяни.

Нивата на този хормон могат да накарат един нормален ден на работа да изглежда толкова изтощителен, като все едно да сте били на маратон. Може да се чувствате толкова изморен, че все едно сте повалени от грип.

Странно, но прогестеронът може да наруши и нощния сън, което да доведе до още по- голяма умора през деня. Всичко, което можете да направите, е да си почивате възможно най- много и във всеки удобен момент да си открадвате бърза дрямка.

Не успявате да си намерите място

Чувствителните ви гърди ще затруднят намирането на удобна поза по време на сън, особено ако сте свикнали да спите по корем.

Това първо тримесечие е перфектното време да започнете да тренирате спане на лявата си страна. Тази позиция подобрява притока на кръв и хранителни вещества към плода и матката и спомага на тялото да се отърве от разни ненужни течности.

Изпитвате постоянна нужда да пишкате

Растящата матка притиска пикочния мехур и това ви кара да ходите до тоалетна по- често, отколкото си представяте, че е възможно. Ако това ви изморява, то пийте много течности през деня, но ги ограничете до минимум следобяд и вечер преди лягане.

Не сте сами в положението си

Ако сте хванати в цикъла на безсънни нощи и изтощение през деня, то помнете, че не сте сами. Очаквайте първото тримесечие да е изморително и слушайте тялото си, когато ви подсказва да намалите оборотите.

2.Второ тримесечие: наслаждавайте се на съня, докато можете

Вече сте във второто тримесечие и можете да спите вероятно по- спокойно. Дори да е така, все пак едва ли ще спите толкова дълго и толкова добре, колкото преди забременяването.

Как може да се чувствате в този период

Високите нива на хормона прогестерон са тези, които допринасят бъдещите майки да са толкова изморени денем и толкова бодри посред нощ по време на първото тримесечие. Сега вече нивата на този хормон се повишават по- бавно, така че шансовете да имате повече енергия денем и да спите по- добре през нощта са по- големи в сравнение с предходните седмици. Сутрешното гадене вероятно също е отминало.

Как да преминете към добър сън

Добра идея е да си изградите добри навици за сън сега, когато не изпитвате трудности по време на сън, характерни за първото и третото тримесечие.

Преминете към спане на една страна, ако все още не сте. Привикването към други навици също може да изиграе позитивна роля за предстоящите месеци. Те може да включват например редовното прилагане на релаксация и отпускане преди сън, изграждането на график за едно и също време, по което да лягате, изнасянето на телевизора извън спалнята.

Как упражненията могат да помогнат

Това е добър период- докато спите и се чувстате по- добре- да започнете редовно да правите упражнения. Упражненията допринасят за добро физическо и психическо здраве и ще ви помогнат да спите по- добре вечер. Упражнения съвсем преди лягане могат да ви ободрят, така че все пак не забравяйте да си оставате достатъчно дълго време в края на деня, за да си починете и да се отпуснете преди лягане.

Възможни смущения в съня в този период

Второто тримесечие може да включва състояния като хъркане, крампи на краката, синдром на неспокойните крака и ярки сънища. Ако те не ви дават спокойствие, то може да ги обсъдите с вашия лекар.

3.Третото тримесечие: сънят е далечен спомен

Различни изследвания показват, че сънят последните три месеца от бременността е с най- лошо качество в сравнение с първото и второто тримесечие (макар че след раждането на бебето може да си спомняте за съня през последни три месеца само с добро). Жените в тези месеци имат малко периоди на дълбок сън и се събуждат доста често нощем.

Защо не можете да се наместите

През последното тримесечие коремът става все по- голям, та да не ви позволи да лежите спокойно. Ако спането на лявата страна с напъхани възглавници между краката и зад гърба не помага, то можете да пробвате облегнати. Тъй като коремът е достигнал размери на диня, то може да се окаже, че е по- удобно да спите подпрени.

Пикочният мехур е под натиск- отново

Помните ли първото тримесечие, когато ви се струваше, че прекарвате повече време в тоалетната, отколкото извън нея. Е, това чувство се завръща. Сега растящото бебе е това, което притиска пикочния мехур. Можете да ограничите нощните посещения на тоалетната като намалите значително приема на течности следобяд и вечер. Абсолютното изпразване на мехура при всяко ходене до тоалетната също е добра идея (това става като се накланяте напред, докато пишкате).

Киселините и други екстри

Не се учудвайте, ако киселините, крампите на краката, синдромът на неспокойните крака и хъркането- да не споменаваме и ритниците на бебето- ви държат будни вечер. Приемете тези състояния и си мислете за скорошната поява на бебето, което ще ви облекчи и ще ви вкара в новото ежедневие.


Image courtesy of nenetus at FreeDigitalPhotos.net

Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2024