Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на продукти за бременни и бебета

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Как да се грижите за венците и растящите бебешки зъби

Как да се грижите за венците и растящите бебешки зъби

Кога трябва да започна да почиствам зъбите на бебето?
Още преди първото зъбче да се е показало, можете да се стремите към навика да миете венците му с марля или влажна кърпа по време на къпане. Не е нужно все още да използвате паста за зъби. Просто увийте марлята или кърпата около показалеца и нежно разтъркайте венците.
Бактериите в устата обикновено не могат да увредят венеца преди зъбите да са се показали, но е трудно да се предвиди кога ще се появят първите зъби, така че е по- добре да започнете от рано. Създаването на навик у бебето да усеща почистените по този начин венци като част от ежедневната рутина по- късно ще направи прехода към истинското миене на зъби по- лесен.

Кой е най- добрият начин да почиствам зъбите на бебето, когато започнат да се показват?
Когато зъбите на бебето започнат да се показват, потърсете бебешка четка с малка предна част и достатъчно голяма дръжка, така че да можете да я хващате. (Ако детето е здраво, но до първата годинка все още няма първо зъбче, не се притеснявайте- някои деца чакат за първо зъбче до 15-18 месеца).
Използвайте малко количество флуоридна паста за зъби. За да избегнете прекаленото количество флуорид, просто поставяйте малка капка с размер на оризово зърно на четката.
Два пъти на ден нежно изчетквайте външната и вътрешната страна на появилите се зъбчета, както и езика (ако ви позволи), за да премахнете бактериите. Тъй като използвате малко количество паста, няма нужда да изплаквате.
Подменяйте четката веднага, щом забележите промяна в косъмчетата ѝ.
За сега зъбите на бебето вероятно са достатъчно раздалечени, за да не се тревожите за почистването на разстоянието между тях. Повечето зъболекари съветват почистване между зъбите да започне, когато повърхностите на два зъба се допрат и не могат да бъдат почистени с четка за зъби.

Как да преценя дали бебето получава достатъчно количество флуорид?
За растящите зъби на бебето е подходящо малко количество флуорид. Този минерал помага превенцията от заболяване на зъбите, като подсилва зъбния емайл и го прави по- устойчив на киселини и вредни бактерии. Бебето може да получи дозата флуорид от паста за зъби, вода, добавки или флуориден разтвор, който зъболекарят може да приложи върху зъбките.
Бележка: по принцип не е подходящо да давате вода на бебето до около 6- месечна възраст. До тогава то получава необходимата доза хидратация от кърмата или изкуственото мляко, дори и при горещо време.
Ако водата, с коята приготвяте адаптираното мляко на бебето съзъдржа флуорид, то ще си го набави именно чрез храненето. Докторът може също да изпише флуорид под формата на капки, които може да добавяте към храната на бебето веднъж на ден. Но експертите не препоръчват флуордини добавки за бебета под 6- месечна възраст.
Бутилираната вода и плодовите сокове могат да съдържат флуорид, макар че неговото количество не винаги е посочено на етикета.
Имайте предвид, че малко количество флуорид може да бъде добро за зъбите на бебето, но прекаляване с количеството може да доведе до състояние наречено флуороза- причинява поява на бели точки по зъбите на по- късен етап. За това е важно да използвате много малко количество паста за зъби, докато детето не стане достатъчно голямо, за да може да изплаква устата си с вода.

Кога да започна да водя детето си на зъболекар?
Американската академия по педиатрия и детска стоматология препоръчват да заведете детето на зъболекар до 6 месеца след излизане на първото зъбче или до първия рожден ден- зависи кое от двете обстоятелства е настъпило по- рано.
Междувременно, по време на регулярните визити при педиатъра, той би трябвало да преглежда как вървят бебешките зъбки (ако има такива), може също да ги маже с флуоридна паста на всеки три до шест месеца в зависимост от риска от поява на кариеси. Рисковите фактори, които водят до такива предразположения, са генетични и освен това зависещи от недобрата грижа за зъбите на майката по време на бременността.
Когато заведете детето на зъболекар, споделете със стоматолога дали е прилагано третиране с флуоридни материали.

Влияят ли определени храни негативно върху зъбите на бебето?
Сладките продукти (включително плодове, сушени плодове, сокове) или зърнени храни (като хляб, крекери) могат до допринесат за поява на кариеси.
Предлагайте тези храни като основно ядене, а не като леки закуски между храненията, така че вероятността остатъците от тях да се задържат дълго върху зъбите е по- малка. Предлагането им с вода след хранене също би помогнало от гледна точка изплакване на зъбите.
Не слагайте бебето в леглото с шише с мляко, сок или друга подсладена напитка. Тези течности подхранват бактериите в устата, което води до проблеми със зъбите.


Image courtesy of Serge Bertasius Photography at FreeDigitalPhotos.net

Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2023