Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на продукти за бременни и бебета

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Важни моменти от развитието на детето: социализирането

Важни моменти от развитието на детето: социализирането

Как бебето научава за възможността за връзка с други хора? Кога започва да създава приятелства? Всичко започва от вас- родителите.
Вие сте първият другар на детето си, неговият най- любим човек. То изпитва удоволствие от гласа ви, лицето ви и докосването от ръцете ви.
С ваша помощ детето ви ще опознае другите и ще започне да се радва и на тяхната компания. Това е началото на развитието на социалните умения у детето ви.


Кога започват да се развиват социални умения
От момента на раждането бебето започва да реагира на околните. Възможностите да се социализира са ограничени предимно до родителите през първата година, тъй като то фокусира голяма част от усилията си в откриването на това какво може да прави самостоятелно- например, сграбчване на предмети, взимането им, вървене и други начални умения.
Дори преди бебето да започне да бърбори, вие ще дадете старт на езиковите му умения всеки път, когато му говорите. Дори да изглежда, че водите монолог, бебето извлича максимална полза от взаимодействието си с вас, когато му четете или му говорите.
Около втория си рожден ден детето вече ще се забавлява при игра с други деца. Както при всички други умения, така и при социалните, ще има нужда от доизглаждане, основано на принципа проба- грешка.
Първоначално то няма да се съгласява да споделя играчките си, но когато се научи да е съпричастно с другитедеца, то ще стане по- добър другар в игрите. На около 3 годинки вече ще започне да се учи да създава приятелства.


Как социалните умения се развиват
Първи месец
Бебето е социално същество от самото си раждане. Обича да бъде докосвано, държано, да му се говори, да му се гука и да получава усмивки.
Още от първия месец детето ще започне да експериментира, като ви прави различни мимики. То ще се радва да гледа лицето ви и да имитира някои от вашите жестове. Изплезете език и наблюдавайте как то ви имитира.
То също слуша и се учи от звуците, които издавате. Контактът с очите е важен, така че когато му говорите, го гледайте в очите.
Трети месец
Сега бебето прекарва много от часовете, през които е будно, наблюдавайки какво става около него. Дори ще се прокрадне първата щедра усмивка, важно събитие за много родители. Скоро то ще стане експерт във взаимодействието с вас, изпращайки усмивки, докато едновременно с това гука.
Четвърти месец
Детето става по- отворено към нови хора. Но все още никой не е толкова близък, колкото мама и тате. Детето ще запази най- емоционалните си реакции за вас, сигурен знак, че сте силно свързани.
Бебето може да започне да бърбори на тази възраст и вероятно ще видите напредък в способностите му да взаимодейства с вас. За да насърчите това, говорете му винаги, когато можете, дори и да вършите нещо из къщи и то е около вас.
Седми месец
В по- голямата си част бебето е доста заето с подобряване на уменията си да „комуникира“ с друго дете. Когато две деца под една годинка са сложени едно до друго с куп играчки, те обикновено играят сами, а не едно с друго.
Детето може да започне да проявява интерес към другите бебета, когато вече е доста по- подвижно. По- голямата част от взаимодействието ще бъде насочена към отправяне на погледи и сграбчване, но поне веднъж ще отправи усмивка или ще имитира звуци, издавани от другото бебе.
То все още предпочита своето семейство пред всички останали. След още няколко месеца може дори да започне да се страхува от непознати.
Дванадесети месец
Към края на първата си годинка детето може да започне да изглежда антисоциално- да плаче, когато го оставите на някой друг или да става раздразнително, когато друг го държи. Много деца минават през такъв период на възраст около 10 до 18 месеца.
Детето предпочита вас и може да се чувства стресирано, ако не сте наоколо. Понякога само вашето присъствие може да го успокои.

Дванадесети до двадесет и трети месец

Детето се интересува от света- и по- конкретно как всичко в този свят е свързано с него. Едновременно с прохождането и с опитите да общува с другите то ще се учи и да се сприятелява. Ще му харесва компанията на други деца на неговата възраст или по- големи.

Между 1 и 2 годинки обаче то ще започне яростно да защитава своите играчки и да не ги дава на други деца, което може да притесни родители, които желаят да научат детето си да споделя.

Ще забележите, че детето имитира своите приятели и прекарва доста време, изучавайки ги какво правят. То ще започне да отстоява независимостта си- като отказва да ви държи за ръка, когато вървите по улицата, например, или когато се сърди, щом не му позволите да занесе сокчето си в спалнята. 


Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2023