Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на продукти за бременни и бебета

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Любопитни факти за биберона и вашето бебе

Любопитни факти за биберона и вашето бебе

Детето ми все още е твърде привързано към биберона. Трябва ли това да ме тревожи?
Много деца използват биберон- залъгалка като средство да се успокоят, дори когато вече са проходили и даже са на няколко годинки. Биберонът също служи като нещо, което някои експерти наричат преходен обект- тоест нещо, което облекчава стреса и помага на детето да се приспособи към нови предизвикателни ситуации, например когато започва да ходи на детска градина или когато му предстои дълго пътуване.
И докато не е нужно да премахвате биберона докато детето проходи, то скоро след като това вече се случи, има някои основателни причини да започнете да го приучавате да живее без биберон. Ако детето е податливо на ушни инфекции например, то отказването от биберон може да му донесе известно облекчение. Едно изследване показва, че деца, които не са използвали биберони, имат с 33% по- малко заболявания на средното ухо.
Ако детето ви изглежда да има затруднения с говора и езика, то биберонът няма да е от полза. Това е защото биберонът затваря устата на детето в неестествена поза, което прави по- трудно за него да развива нормално езика си и мускулите на устните.
Ако детето ви е в период да се учи да говори, говоренето с биберон в уста ограничава възможностите за говорене, нарушава речта и предизвиква езика да пада неестествено надолу в покой. В някои случаи честата употреба на биберон може да накара езика да бута напред зъбите. Това поставя началото на дентални проблеми, изкривяване на челюстта и развитие на съскане в говора при произнасяне на звуците „с“ и „з“.
Поради тази причина се препоръчва ограничаване употребата на биберона колкото е възможно. Най- малкото, уверете се, че използвате биберони за новородено, които са по- малки и меки, при което те по- малко биха повлияли на речта на детето. До 18- месечна възраст биберонът тотално трябва да е излязъл от употреба според някои педиатри.
Други експерти, а и родителите имат по- небрежен подход, тъй като смятат, че ако детето има нужда да смуче, а вие отнемете биберона му, то ще налапа пръстите или дрехата си и пак ще задоволи тази своя потребност.


Използването на биберон ще се отрази ли на зъбите на детето?
Докато повечето деца с навици продължително време и непрекъснато да смучат (независимо дали пръстите си или биберон) може да имат проблеми с правилното изникване и подредба на предните зъби, то някои специалисти по дентална медицина за деца смятат, че употребата на биберон няма да причини дефекти по временните зъби на децата- обикновено до възраст 4-6 годинки. Все пак е добра идея да уведомите зъболекаря, че детето ви използва биберон все още, за да прегледа той зъбите и челюстите на детето и да се увери, че всичко е наред.

Как да накарам детето да се откаже от биберон?
В най- добрия случай детето само ще се откаже от биберона скоро след като проходи. Сукателният рефлекс ще изчезва с течение на времето и скоро ще научи други начини, които да заменят необходимостта от този рефлекс и справянето със ситуациите, в които той се проявява.
За да помогнете на детето в процеса на отказване на биберона, трябва да сте подготвени за моменти, в които то ще си иска биберона и ще трябва да сте готови с негов заместител, като отговор на желанието му. Ако то желае биберон, защото му е доскучало, то намерете му някакво интересно занимание. Ако чакате на опашка в магазина, например, и детето започне да недоволства, дайте му книга да разлиства страниците или му говорете тихо, вместо да му давате биберон.
Ако детето ви отново пожелае биберон в случаи, когато усещате, че се чувства незащитено или разтревожено, опитайте се да му помогнете да облече емоциите си в думи, до колкото му е възможно на неговата възраст. Задавайте му въпроси, за да разберете какво се случва и му вдъхнете увереност, като го прегръщате и целувате.
За да се справите със зависимостта от биберона, не пропускайте да похвалите детето всеки път, когато то излезе без да взима биберона със себе си. Можете да ограничите биберона само до ползване през нощта или докато спи през деня, казвайки например: „Вече няма да взимаме биберона с нас на детската градина и навън, а ще го пазим само за специални случаи“.


Грижа за биберона
Докато детето ви се откаже от биберон, бъдете отговорни за правилното му съхранение и почистване: изплаквайте го с вода, когато детето го изпусне, поне веднъж дневно го изплаквайте с гореща вода (потапянето му за няколко минути в разтвор от ябълков оцет и вода (пропорция 1:1) ще помогне за предпазване от размножаването на бактерии, измивайте го обилно с вода след това). Ще е добре, ако успеете да научите детето да не споделя биберона си с други деца.
Когато почиствате биберона, внимателно го оглеждайте, за да се уверите, че меката част е здраво захваната за дръжката и по нея няма дефекти или лоши участъци. Подменете я веднага щом забележите знаци на износване.
Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2023