Последвай ни

   

Важи при поръчка от сайта на бебешки продукти, дрехи за бременни, аксесоари за бременни, бельо за бременни или обзавеждане за бебешка стая на обща стойност над 150 лева  

Прочети повече

Безплатна доставка при закупуване на продукти за бременни и бебета

Включително бебешки стоки (без дървени мебели), аксесоари за бременни, бельо за бременни и козметика за бременни на обща стойност над 100 лева

Прочети повече

Защо бебетата връщат храна

Защо бебетата връщат храна

Може би то тъкмо се учи да се храни с кърма или адаптирано мляко. И не само: почти половината от малките бебета връщат част от поетата храна редовно. Пиковата възраст, в която това се случва, е около четвъртия месец.
Когато бебето поеме въздух заедно с кърмата или адаптираното мляко, този въздух се поглъща заедно с млякото през устата, а може и през носа.
Бебетата поемат много хранителни вещества и наистина обичат да се хранят, понякога даже преяждат. Храносмилателната система на бебето, освен това, не е напълно развита. Мускулите в края на хранопровода, които контролират дали храната влиза или излиза, все още не са добре координирани. Нищо чудно, че бебето осигурява толкова много дрехи за пране.

Мога ли да направя нещо?
Опитайте следните неща, за да помогнете на бебето да задържи храната:
Дръжте бебето максимално изправено, докато го храните. Хранене на бебето, докато е в извита поза в ръцете ви или в столчето на колата, например, не позволява на млякото да постъпи директно по права линия в стомаха.
Нека храненето става в спокойна среда. Минимизирайте шума и други разсейващи фактори и се опитвайте да започнете храненето преди бебето да е станало твърде гладно. Ако то е разстроено или прекалено гладно, тогава вероятността да поглъща въздух заедно с млякото е по- голяма.
Ако бебето се храни с адаптирано мляко или кърма, отсипана в шише, уверете се, че дупката на биберона не е прекалено малка, което ще предизвика недоволство у бебето и ще го накара да поглъща въздух в опитите си да погълне повече храна. От друга страна, ако дупката е прекалено голяма, то може да поема по- големи глътки, защото млякото изтича твърде бързо.
Оригвайте бебето след всяко хранене. Всъщност, ако бебето прави кратки паузи по време на хранене, използвайте възможността да го оригнете в този момент, преди да продължи да се храни. По този начин, ако има въздух, той ще излезе преди още повече храна да се е наслоила отгоре му. (Не забравяйте да покриете рамото си с лека кърпа преди това)
Ако не успее да се оригне за няколко минути, не се притеснявайте- може би в този момент то няма нужда от това.
Старайте се да няма напрежение около коремчето. Уверете се, че дрехите и пелените не са твърде стегнати и не поставяйте коремчето върху рамото си, докато се опитвате да го оригнете. Старайте се да избягвате возенето с кола веднага след хранене, защото лекото полягване в столчето за кола също може да предизвика натиск въдху коремчето.
Не закачайте бебето след като е яло и се старайте да го държите в изправена позиция за около половин час. Можете да го държите или да го подпрете с възглавници, ако е достатъчно голямо.
Не го оставяйте да преяде. Ако забележите, че бебето връща доста храна след всяко ядене, може би то поглъща прекалено много храна по време на ядене. Можете да опитате да му давате по- малко количество адаптирано мляко или да го кърмите по- кратко време и да проследявате дали би било удовлетворено от това по- ограничено количество. (То може да предпочита по- малко храна, но да я поема по- често).
Ако кърмите, попитайте доктор дали нещо в начина ви на хранене не предизвиква повръщане на бебето (понякога краве млякото може да е причина за това).
Ако бебето често връща храна по време на сън, повдигнете леко главата му. Не е безопасно за бебето да спи на възглавничка, но можете да поставите подложка под матрака му в онзи край, където е главичката.

Кога бебето ще надрасне това?
С развитието на мускулите бебето ще може да задържа храната в корема си. Повечето бебета спират да връщат на възраст около 6-7 месеца или щом се научат самостоятелно да седят. Все пак някои от тях ще продължат да връщат храна до около годинка.

Как да различа дали бебето връща храна или повръща?
Повръщането обикновено е с по- голяма сила и по- голямо количество храна, отколкото просто да върне част от храната си. Ако бебето изглежда стресирано, то вероятно повръща. Просто връщането на храна рядко въобще впечатлява повечето бебета.

Възможно ли е връщането на храна да бъде знак за нещо сериозно?
Това обикновено е традиционна част от ежедневието на бебето, но ако бебето не наддава в тегло според очакванията, то е добре да се консултирате с лекар. Свържете се с лекар и ако бебето започне редовно да повръща „на фонтан“. Това означава голямо количество храна да излиза със сила от устата на бебето. Това може да е знак за състояние, при което мускулът в края на стомаха се съкращава и не позволява струята храна да премине към тънките черва. Ако се случва това, то обикновено е около първия месец.
Свържете се с доктор и в случай, че наблюдавате зелена течност в повърнатото от бебето. Това може да означава някакъв блокаж в червата и ще е необходима намеса.


Image courtesy of Jomphong at FreeDigitalPhotos.net

Тагове: хранене бебе
Свързани публикации
Коментари
Напиши коментар
Популярни категории
Козметични марки бременни и бебета
Powered By OpenCart
BabyBoombg.com © 2023